Suomen Newfoundlandinkoira Ry

Yleistä Newfoundlandinkoirien terveydestä

Osteokondrodysplasia (elbow anomaly, forelimb anomaly):

Elbow anomaly (forelimb anomaly) on sairaus joka aiheuttaa etujalkojen pitkien putkiluiden epäsuhtaisen kasvun. Näkyvimpänä oireena etujalkojen vääntyminen ja usein myös ontuma. Sairautta on eri asteista, lievästä etujalkojen käyryydestä todella suureen käyryyteen. Sairauden periytymismekanismia ei vielä tunneta.

Terveystoimikunta on koonnut infopaketin newfoundlandinkoirien elbow anomalystä (forelimb anomaly) ja siitä meneillään olevasta tutkimusprojektista Koirangeenit tutkimusryhmän kanssa. Infopaketilla on lähestytty Suomen Eläinlääkäriliittoa sekä suurimpia eläinlääkäriketjuja jotta saataisiin mahdollisimman moni eläinlääkäri tietoiseksi tästä sairaudesta ja verinäytteen lähettämisen tärkeydestä tutkimuksen edistämiseksi.

Hallituksen päätöksellä 10.9.2015 näytteenottokulut korvataan EA sairaan (tai epäillyn) koiran ja sen täyssisarusten ja vanhempien osalta myös tapauksessa jolloin koiran omistaja ei ole Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen jäsen, mutta jos koiran kasvattaja on jäsen.

Kystinuria

Kystinuria on periytyvä sairaus, joka aiheuttaa koiralle kystiinivirtsakiteitä. Kystinuriaa sairastavien koirien syntyminen on mahdollista täysin välttää geenitestauksella (ks. kystinurian periytyminen). Kystinuriageenin kantajuuden voi selvittää helposti laboratorioon lähetettävästä poskisolu- tai verinäytteestä.

Yhdistyksen pentuvälitykseen tulevien pentueiden molempien vanhempien tulee olla kystinuriatestattuja. Yhdistys hyväksyy virallisiksi näytteenotot, joiden kystinurialausunnosta ja/tai eläinlääkärin lähetteestä käy ilmi koiran tunnistusmerkintä (tatuointi- tai sirunumero) ja koiran virallinen nimi. Testitulos ei rajoita pentuvälitykseen pääsyä. Todistetusti vapaiksi testattujen vanhempien jälkeläiset vapautetaan testistä yhden sukupolven yli.

PEVISA, Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, 1.1.2015-

JTO, Jalostuksen tavoiteohjelma

Rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) antaa tietoa rodun luonneominaisuuksista, terveystilanteesta ja jalostuksesta. Se sisältää rotujärjestössä yhteisesti päätetyt jalostustavoitteet ja suositukset jalostuskoirille esimerkiksi terveystarkastusten suhteen.

Muuta

Newfoundlandinkoirayhdistyksen ihokyselyn (heinäkuu/2015) tulokset:

KoiraNet

Kennelliiton ylläpitämä kattava jalostustietojärjestelmä, joka on kaikkien ilmaiseksi luettavissa (mm. rekisteröidyt pentueet, terveystulokset, koe- ja näyttelytulokset, jalostustilastot, kuolinsyyt)

Yhdistyksen terveystietokanta

 

Yhteistyökumppani:

Toteutus marikoo.fi
icon-angle icon-bars icon-times