Suomen Newfoundlandinkoira Ry

Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoiran historia

Newfoundlandinkoiran alkuperä on Newfoundlandissa, Kanadassa. Ennen eurooppalaisten tuloa intiaaneilla oli koiria ja John Cabotin “uudelleen löytäessä” 1497 Newfoundlandin eurooppalaiset havaitsivat hyväksi kalastuspaikaksi Newfoundlandin rannikon, jonne portugalilaiset, ranskalaiset, englantilaiset ja baskit saapuivat käyttämään näitä rikkaita kalavesiä ja toivat myös todennäköisesti alueelle tullessaan koiria, jotka mahdollisesti myös vaikuttivat paikalliseen koirakantaan.

Newfoundlandinkoiran alkuperä     Newfoundlandinkoiran alkuperä

Myöhemmässä vaiheessa kun eurooppalaiset asuttivat Newfoundlandin ja edelleen toivat koiria tullessaan, myös nämä sekoittuivat paikalliseen koirakantaan. Kova ilmasto, maantieteellinen eristyneisyys ja paikallisten viljelijöiden ja kalastajien vaatimukset koiran käytölle tuottivat ison, vahvan, paksuturkkisen koiran, jonka nykyisin tunnemme newfoundlandinkoirana.

Mustavalkoinen ja ruskea nöffiNewfoundlandinkoiria oli jonkin verran erityyppisiä ja pienemmästä St. Johnin koirasta kehitettiinkin myöhemmin labradorinnoutaja. Värejä oli näinä aikoina runsaasti erilaisia, joskin mustat ja valkoiset mustin merkein eli ns. landseerit olivat ilmeisesti enemmistö tai ainakin suosituimmat. Väreistä löytyi kuitenkin mm. black-and-tan, tiikerijuovainen ym. Nykyään rotumääritelmässä hyväksyttyjä värejä ovat musta, ruskea ja valkoinen mustin merkein.

Kaupankäynnin yhteydessä newfoundlandinkoirat löysivät tiensä Englantiin, jossa näistä kookkaista koirista tuli suosittuja. Rotuun on todennäköisesti Englannissa lisätty muitakin rotuja mutta tarkkojen tietojen puutteessa ei voida varmasti sanoa mitä rotuja nämä olivat. Ensimmäiset newfoundlandinkoirat osallistuivat Birminghamin koiranäyttelyyn vuonna 1860, rodun rekisteröinti aloitettiin 1878 Isossa-Britanniassa ja ensimmäinen rotuyhdistys perustettiin 1886. Newfoundlandinkoirat löysivät tiensä myös muihin Euroopan maihin, Suomeen tuli ensimmäinen nöffi 1883.

PentuEnsimmäinen maailmansota lähes tuhosi rodun ja toinen maailmansota täydensi tuhoa, mutta onneksi Yhdysvaltoihin vietiin ennen sotia paljon koiria varsinkin Isosta- Britanniasta, joten rotua pidettiin tänä aikana yllä pääasiassa yhdysvaltalaisin voimin.

Suomen newfoundlandinkoiran jalostus alkoi pääasiallisesti vasta toisen maailmansodan jälkeen ja suurin vaikutus nöffien jalostukseen Suomessa oli 1950- luvun vaihteessa tänne tuoduilla Theresia van Drie Anjersilla ja Pere Noble van Nordwigenillä. Useimpien Suomessa kasvatettujen koirien taustalta voi vieläkin löytää nämä kaksi koiraa. Suomen newfoundlandien ulkonäön taso oli 1950-luvun lopulla ja 1960- luvulla erittäin kovatasoista. Koiria vietiinkin myös ulkomaille. Huomiota herätti myös Suomessa syntyneet landseer -väriset koirat, joita maailmallakaan ei tuohon aikaan ollut paljoa.

Elämää newfoundlandinkoiran kanssa

Elämää newfoundlandinkoiran kanssaLuonteeltaan nöffi on rakastava, hyväntahtoinen, lempeä ja ystävällinen, vihaiset nöffit ovat harvinaisia. Jopa välinpitämättömästi tai huonosti kohdellutkin yksilöt ovat yleensä täynnä rakkautta kaikkia kohtaan, jos niille vain annetaan mahdollisuus sen osoittamiseen. Joskus tämä suuri sydän ja iloinen mieli myös aiheuttaa ongelmia, sillä kyseessä on iso koira ja jollei perusopetus ole kunnossa voi vierailla olla yht’äkkiä monta kymmentä kiloa märkää, kuraista, rakastavaa, nuolevaa nöffiä eikä kaikkien huumori riitä tähän, joten v ä h i n t ä ä n perusopetus koiralle on tarpeen jotta sekä koiralla että ihmisillä on hyvä olla.

Nöffi on iso ja karvainen koira, joka tuo mukanaan hiekkaa ja roskaa. Turkin kunnosta huolehtiminen kuuluu viikottaiseen perushuoltoon. Turkki pitää käydä läpi kammalla kerran viikossa mutta mikäli harjaa turkin pari kertaa viikossa, ainakin tärkeimmistä kohdista (esim. jalkojen taipeista, korvien taustoista, takapuolesta), kampaaminen ei ole mikään iso urakka.

Nöffien sairauksiin kuuluu isosta koosta johtuen lonkka- ja kyynärniveldysplasia, sekä jonkin verran iho-, silmä- ja sydänsairauksia. Kokoonsa nähden aikuinen newfoundlandinkoira ei tarvitse isoa tilaa, mutta kuten kaikki rodut, riittävästi ulkoilua ja mielekästä toimintaa.

Harrastaminen newfoundlandinkoiran kanssa

Harrastaminen newfoundlandinkoiran kanssa    Harrastaminen newfoundlandinkoiran kanssa

Rodulle ominainen harrastus on vesipelastus, kuuluuhan rodun historiaan myös mm. kalastajien apuna toimiminen sekä laivojen köysien vienti maihin. Rotu sopii fyysisesti erittäin hyvin lajiin, kaksinkertainen vettähylkivä karvapeite suojaa kylmältä ja varpaiden väleissä olevat ihokalvot – räpylät – helpottavat ja nopeuttavat vedessä liikkumista.

Harrastaminen newfoundlandinkoiran kanssaVepeilyssä harjoitetaan koiraa siirtämään esineitä ja ihmisiä vedessä käskyn mukaan. Suomeen laji tuli vuonna 1989. Vesipelastuskokeiden tarkoituksena on pitää yllä erityisesti landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisten koirien uintitaitoa ja pelastusvaistoa.

Näyttelyharrastus: näyttelyssä arvostellaan koiraa verrattuna rotumääritelmään. Näyttelyyn voi osallistua virallisesti rekisteröity, Suomen kennelliiton näyttelymääräykset täyttävä koira.

Tokoilu on myöskin suosittu harrastusmuoto. Siinä koiraa koulutetaan toimimaan käskyjen mukaan iloisesti yhteistyössä oh- jaajansa kanssa. Tottelevaisuuskoulutuksia järjestetään paikallisissa koirakerhoissa ympäri Suomen. On olemassa myös muitakin harrastusmuotoja kuten mm. vetoharrastus, koiratanssi, agility ja pelastuskoiratoiminta, joihin myös newfoundlandinkoirat voivat osallistua.

 

Lordi Byronin newfoundlandinkoiralleen kirjoittama muistokirjoitusTässä lepää olento, joka oli
kaunis, mutta ei turhamainen,
voimakas, mutta ei pöyhkeä,
rohkea, mutta ei julma,
ja jolla oli kaikki ihmisen hyveet,
mutta ei ainuttakaan hänen pahettaan.

Nämä säkeet olisivat tyhjää imartelua, jos ne olisi kirjoitettu ihmisen muistolle.
Mutta Boatswainin, koiran, muistolle ne tekevät oikeutta.
Boatswainin, joka syntyi Newfoundlandissa toukokuussa 1803
ja kuoli Newstead Abbey ’ssä 18. marraskuuta 1808.

(Lordi Byronin newfoundlandinkoiralleen kirjoittama muistokirjoitus.)

 

Yhteistyökumppani:

Navigointi: Newfoundlandinkoira

Toteutus marikoo.fi
icon-angle icon-bars icon-times