Suomen Newfoundlandinkoira Ry

Vetäminen

Historia

Rotumääritelmän mukaan newfoundlandinkoira on raskaiden taakkojen vetämiseen tarkoitettu vetokoira sekä vesikoira.

Newfoundlandinkoiran alkuperäinen työtehtävä oli nimenomaan erinäisten taakkojen vetäminen: metsurit käyttivät koiria kuljettamaan kaadettuja puita metsästä. Koska puut olivat jättimäisiä ja painavia, yhtä puuta saattoi vetää jopa neljätoista koiraa. Toinen tärkeä tehtävä oli postin ja elintarvikkeiden kuljettaminen uudisasukkaille. Englannissa newfoundlandinkoiria käytettiin kalasaaliiden ja muiden myyntitavaroiden kuten maidon, leivän, hedelmien ja vihannesten kuljettamiseen satamakaupungeista Lontooseen.

Aktiiviset nf-harrastajat vedättävät lapsia pulkassa eri tapahtumissa, ja monet nf-koirien omistajat hankkivat koiralleen vetovälineet, ja nauttivat vahvasta veturistaan kotioloissa. Koiran mielestä vetäminen on huvia, ja omistajalle siitä voi olla oikeasti hyötyä: koira vetää talvella lapsia pulkassa, kesällä voi lastata kärryihin nurmikon leikkuujätteet ja antaa koiran kiskoa kärryt kompostin ääreen, syksyllä sama pätee puusta pudonneisiin lehtiin.

Useimmat koirat työskentelevät häntä heiluen ja innokkaasti. Niistä on hauskaa auttaa omistajaansa mitä erilaisimmissa tilanteissa.

 

Yhteistyökumppani:

Toteutus marikoo.fi
icon-angle icon-bars icon-times