Suomen Newfoundlandinkoira Ry

Jalostustoimikunta

Jalostustoimikunta tiedottaa

Joulukuu 2015:

Artikkeli “Historiallinen analyysi Newfoundlandinkoirien turkinvärin genetiikkaan” (Historical analysis of Newfoundland dog fur colour genetics) perustuu vuosien 1785-1890 englantilaisiin Times-uutislehden newfoundlandinkoirien katoamisilmoituksiin. Artikkelin mukaan valkomusta ja valkoruskea olivat newfoundlandinkoirien päävärit 1840 luvulle asti, toisinkuin nykyään yleisin pääväri musta.
Koko artikkelin voi lukea englanniksi tästä linkistä. Jos tarvitset apua käännöksessä, ole yhteydessä SNY jalostustoimikuntaan: nf.jalostustoimikunta@gmail.com
Newfoundlandinkoirien värin perinnöllisyys (pdf)

Lokakuu 2015:

Muutoksia Kennelliiton koirarekisteriohjeeseen koskien ulkomaisten urosten käyttöä

1.1.2016 jälkeen PEVISAn ulkomaisia uroksia koskeva poikkeuslupa ei enää erottele sitä tapahtuuko astutus Suomessa vai ulkomailla. Uuden ohjeen mukaan tällä poikkeusluvalla ulkomaiselle urokselle voidaan rekisteröidä korkeintaan kaksi pentuetta Suomeen. Määräys koskee 1.1.2016 jälkeen tapahtuneesta astutuksesta syntyneitä pentueita.

Syyskuu 2015

Elokuu 2015

Ultraäänitutkimuksen tuloksen kirjaus KoiraNetiin
Koiran tietoihin merkitään mistä sairaudesta on kyse (MMVD, DCM, SAS, PS tai jokin muu).

Neljän ensin mainitun sairauden kohdalla tuloksena joko A, B tai C:
A = ei osoita merkkejä sydänsairaudesta
B = tutkimustulos avoin
C = osoittaa merkkejä sydänsairaudesta. Jos koiralle merkitään “osoittaa merkkejä  sydänsairaudesta”, tulee tietoihin lisämerkintä: “Piilevä / oireeton” tai “Oireellinen / vajaatoiminta”.
SAS:in ja PS:n kohdalla merkitään lisäksi aste (lievä/ keskitasoinen/ vakava).
Tietoihin merkitään myös kuinka monen kuukauden kuluttua suositellaan (jos suositellaan) uusintatutkimusta.
Kennelliitto on pyytämässa kaikkia PEVISAn alaisia rotuyhdistyksiä määrittelemään selvästi mitä sydänsairautta ohjelmalla vastustetaan ja mikä on siihen riittävä tutkimusmenetelmä. Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen jalostustoimikunta työstää asiaa yhteistyössä Kennelliiton sydäntyöryhmän kanssa.

Heinäkuu 2015

PEVISAa koskeva sydänohje / päivitetty 29.07.2015

Tiedote 15.7.2015 koskien sydäntutkimusta:
(Kennelliitto on lieventänyt kantaansa koskien 1.6.2015 voimaan astunutta sydänohjetta. Tästä johtuen yhdistyksen sydäntutkimuksista antama ohjeistus, joka on ollut luettavissa yhdistyksen internet- ja FB-sivuilla, on ollut virheellinen. Pahoittelemme asiasta koitunutta haittaa. Virheellistä tietoa sisältänyt ohjeistus on nyt poistettu ja pyrimme saamaan uuden ohjeistuksen näkyville heti, kun saamme Kennelliitolta vastaukset esittämiimme kysymyksiin koskien tutkimusikää. Mikäli suunnittelet nyt astutusta, olethan yhteydessä suoraan Kennelliittoon.)

Kesäkuu 2015

Huhtikuu 2015

Maaliskuu 2015

Uudet pakolliset säännöt eli PEVISA

koskien pentujen rekisteröintiä ovat voimassa 1.1.2015 alkaen (PEVISA, Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Ks. PEVISA-sivu.
Mikäli olet asiassa epävarma, ole ennen astutusta yhteydessä Kennelliittoon.

Kystinuria

Yhdistyksen pentuvälitykseen tulevien pentueiden molempien vanhempien tulee olla kystinuriatestattuja. Yhdistys hyväksyy virallisiksi näytteenotot, joiden kystinurialausunnosta ja/tai eläinlääkärin lähetteestä käy ilmi koiran tunnistusmerkintä (tatuointi- tai sirunumero) ja koiran virallinen nimi. Testitulos ei rajoita pentuvälitykseen pääsyä. Todistetusti vapaiksi testattujen vanhempien jälkeläiset vapautetaan testistä yhden sukupolven yli. Kystinuriageenin kantajuuden voi selvittää laboratorioon lähetettävästä poskisolu- tai verinäytteestä.

Jalostusohjesääntö

 

Yhteistyökumppani:

Toteutus marikoo.fi
icon-angle icon-bars icon-times